Home | Bestaat er een fokverbod Franse Bulldog

Bestaat er een fokverbod Franse Bulldog

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als je dit artikel leest, ben je waarschijnlijk geïnteresseerd in de Franse Bulldog. Misschien heb je er zelf wel een? Het gaat hier om een bijzonder gespierde en stevig gebouwde hond.

Kenmerkend zijn de gespitste rechtopstaande oren die wel een beetje weghebben van een vleermuis. De generaties lange fokprogramma’s met deze hondensoort hebben echter hun effect gehad op de gezondheid van het hondenras met desastreuse gevolgen: de Franse Bulldog is een van de ongezondste hondenrassen die er bestaan. Zelfs zo dat er lang is gelobbyd om een fokverbod.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Franse Bulldog nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Franse Bulldog!

Gezondheidsproblemen als gevolg van het fokken

Net als andere raszuivere honden hebben Franse Bulldogs last van erfelijk overdraagbare aandoeningen. Meer zelfs dan andere hondensoorten.

Er zijn behoorlijk wat erfelijke ziektes die een Franse Bulldog kan krijgen als gevolg van fokken. Denk daarbij aan hernia’s, oog- en oorproblemen, gewrichtsproblemen en half aangelegde wervels.

Al deze ziektes zijn het gevolg van jarenlang fokken met dezelfde soort honden, iets wat wel kan worden gezien als ‘inteelt’.

De geboorte

Het is voor vrouwtjes erg moeilijk om Franse Bulldog pups geboren te krijgen, alleen om het feit dat de pups een groot en rond hoofd hebben in vergelijking met hun lichaam.

De meeste Franse Bulldog pups worden dus geboren door middel van de keizersnede. Franse Bulldog teven zullen dus na een aantal worpen al grote problemen krijgen met de gezondheid van de buikstreek.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Franse Bulldog wordt ook uitgebreid behandeld in Franse Bulldog Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De zwaarlijvigheid

Een ander groot probleem is dat bij Franse Bulldog honden zwaarlijvigheid voorkomt en ze hebben een behoorlijke aanleg om dik te worden. De viervoeters worden daardoor sloom, gaan minder actief worden en ontwikkelen de bovenstaande erfelijke ziektes veel sneller. Zeker als de diertjes worden gecastreerd of gesteriliseerd ontstaan er problemen met de kilo’s.

De huid

Het is voor Franse Bulldog honden ook steeds makkelijker geworden om huidziektes te krijgen. De huid is fragiel rond de ogen en rond de oren, bij de staart en met bepaalde kleuren Franse Bulldog is de hele huid problematisch.

Omdat de Franse Bulldog flinke vetkwabben kan hebben, kan zich tussen de kwabben ook vuil ophopen.

Problemen bij de Franse Bulldog: de ademhaling

Het grootste probleem van de Franse Bulldog is echter de ademhaling. Door de platte neus is het eigenlijk erg moeilijk voor zo’n beestje om adem te halen. En zeker als de Franse Bulldog een beetje te dik is of zelfs last heeft van obesitas, kan het beest zo benauwd worden, dat het eraan ten onder gaat.

Veel honden van dit ras worden niet ouder dan 10 jaar.

Een fokverbod op de Franse Bulldog sinds 2019

Sinds 2019 geldt er in Nederland een fokverbod op de Franse Bulldog. De Nederlandse stichting Dier & Recht heeft jarenlang gestreden om een verbod.

De organisatie beweerde terecht dat de korte snuit gevolgen had voor de ademhaling en de hond benauwd maakt.

Toch vond de organisatie Dier & Recht dat er nog te weinig gehandhaafd wordt op het fokken van dieren, want veel fokkers gingen gewoon door met het fokken van de beesten.

De boete voor het fokken

De officiële boete voor fokkers die doorgaan met fokken van de Franse Bulldog is 1500 euro, maar als je bedenkt dat sommige mooie Franse Bulldog pups over tafel gaan voor datzelfde bedrag, is het gewoon een risico die veel fokkers nemen.

Het is veel winstgevender om door te gaan met het fokken van de Bulldog pups en die te blijven verkopen en een boete te betalen, dan om te stoppen met het fokken. De boete nemen de fokkers dan maar voor lief.

Een handelsverbod in Franse Bulldog

Omdat een verbod op het fokken van Franse Bulldog nog niet bijzonder effectief is, lobbyt stichting Dier & Recht verder voor de strengere nakoming van de wet.

Daarnaast wil de organisatie ook dat er een verbod komt op het importeren, exporteren en het algeheel handelen met het beest binnen de grenzen van ons land. Ook heeft de stichting een meldpunt waar je kunt melden als je mensen ziet die nog steeds fokken met de Franse Bulldog.

De lobby lijkt succesvol: de minister van Landbouw en Natuur, Piet Adema, heeft laten weten dat er een lijst komt met hondenrassen waar niet in mag worden gehandeld.

De grijze fokindustrie

Het is erg lastig om het fokken met Franse Bulldog te reguleren aangezien veel kruisingen vooral gebeuren in de grijze industrie.

Veel Franse Bulldog pups komen nog steeds op de wereld binnen onze landsgrenzen doordat verschillende baasjes simpelweg hun Franse Bulldog teef laten ‘logeren’ bij kennissen met een Franse Bulldog reu. Deze grijze sector gaat vaak via Marktplaats.

Andere regels over, van, voor de Franse Bulldog

Sinds de wet is ingevoerd in 2019 staat er ook in de wet hoe lang een snuit moet zijn van een hond. Je mag nu alleen fokken met honden die een snuit hebben die voldoen aan de wet.

De Franse Bulldog zal dus niet geheel uitsterven, maar naar verwachting zal het beest er over 20 jaar anders uitzien door nieuwe manier van fokken: met een net iets langere snuit.

Leer alles over jouw lieve Franse Bulldog

Wil je álles leren over jouw Franse Bulldog? Bekijk dan ook het Franse Bulldog Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Een Franse Bulldog moet gechipt worden

Een Franse Bulldog moet tegenwoordig worden gechipt. Eigenlijk moet dat voor alle honden: elke hond die wordt ingevoerd, die officieel wordt geïnspecteerd, zal moeten worden gechipt. Bovendien moeten honden altijd voldoen aan de papieren. Kortom, als een hond niet voldoet aan zijn papieren, dan zal de hond illegaal zijn.

Fokken met de Franse Bulldog

Ben jij in het bezit van een Franse Bulldog, wees dan op de hoogte van de ontwikkelingen. Als jouw Franse Bulldog een te korte snuit heeft, dan is het niet mogelijk om er verder mee te fokken, helaas.

Ook mag je er binnenkort niet meer mee handelen. Dat klinkt misschien vervelend, maar het is beter voor het hondenras.

Er zijn maar weinig mensen die graag honden hebben die naar adem happend door het leven gaan en die daardoor flink ziek worden op jonge leeftijd.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Franse Bulldog?

Bekijk dan het Franse Bulldog Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Franse Bulldogs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Franse Bulldog voer: waar moet je aan denken

Franse Bulldog voer: waar moet je aan denken

In dit artikel willen we je graag alles vertellen over de Franse Bulldog en wat zo’n beest kan eten. Geloof ons, een Franse Bulldog houdt van eten en kan potentieel enorm dik worden, met alle gevolgen van dien. Het gezellige, mollige en aanhankelijke dier...

Alles over de Franse Bulldog reu

Alles over de Franse Bulldog reu

Het Franse Bulldog ras is erg populair in ons land, zelfs nu er regels zijn ingesteld die het fokken met honden van dit ras met een te korte neus verbieden. Het maakt sommige fokkers niet zo heel veel uit dat ze een boete krijgen voor het doorgaan met fokken,...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Franse Bulldog wilde weten in één compleet e-book!”

Franse Bulldog Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Bulldog!

  • Wil je een Franse Bulldog kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Franse Bulldog zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Franse Bulldog trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je je Franse Bulldog de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Franse Bulldog en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Franse Bulldog Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Franse Bulldog Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Franse Bulldog Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload