Home | Franse Bulldog gewicht: wat is gezond en hoe houd je hem op gewicht?

Franse Bulldog gewicht: wat is gezond en hoe houd je hem op gewicht?

⏱ Leestijd: 4 minuten

Ben jij in het bezit van zo’n lekkere, mollige krachtpatser als de Franse Bulldog? Dan heb je het getroffen. De prachtige hond met z’n gespitste oren en z’n enorm sterk uitziende lichaam is niet alleen sterk, maar ook erg lief.

Het beestje is een heerlijke viervoeter om te aaien en hij houdt ook zeker veel van mensen. De dieren kunnen echter soms ook flink dik worden en in dit artikel bespreken we hoe je dat kunt voorkomen en wat een gezond en normaal gewicht is voor jouw beest.

We gaan van start!

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Franse Bulldog nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Franse Bulldog!

De bouw van een Franse Bulldog

Jouw Franse Bulldog is enorm sterk gebouwd. Met zijn korte benen en zijn relatief brede borst en nek ziet het beest eruit als een hond die zeker tegen een stootje kan.

De beesten worden nooit veel langer dan 30 centimeter op de schoft en zijn daardoor behoorlijk klein. Het lichaam van de Franse Bulldog heeft echter door generatieslang fokken ook behoorlijk grote problemen: het is bijna niet mogelijk om de beestjes op een normale manier geboren te krijgen. Hun hoofd is simpelweg te groot.

Gefokt om te vechten

De Bulldog heeft niet voor niets die naam: voorheen werd het beest gefokt om te vechten. Niet alleen met elkaar, maar ook met andere dieren zoals stieren – vandaar de naam ‘Bull’ dog.

De neus is zo kort ‘ontworpen’ door fokkers, zodat als de beesten zich ergens inbijten, dat ze nog lang kunnen doorademen. Natuurlijk zijn deze gevechten tegenwoordig verleden tijd en hoef jij je geen zorgen meer te maken over deze hondenmishandeling.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Franse Bulldog wordt ook uitgebreid behandeld in Franse Bulldog Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Alles over de groeicurve van een Franse Bulldog

Zoals reeds aangegeven Franse Bulldog honden erg makkelijk dik te krijgen. Dat gebeurt soms al op jonge leeftijd en het is belangrijk om de honden op een gezond gewicht te houden, ook in de eerste maanden.

Hieronder hebben we de groeicurve van een Franse Bulldog reu en teef opgetekend, zodat je kunt zien welke groei gezond is en welke groei niet.

Groeicurve van een Franse Bulldog reu      
Maand Gewicht van hond Maand Gewicht van hond
Maand 2 2,5 tot 3,5 kilo Maand 8 7,9 tot 12,1 kilo
Maand 3 3,8 tot 5,4 kilo Maand 9 8,3 tot 12,6 kilo
Maand 4 5 tot 7,2 kilo Maand 10 8,5 tot 13 kilo
Maand 5 6 tot 9 kilo Maand 11 8,7 13,3 kilo
Maand 6 6,8 tot 10,3 kilo Maand 12 8,9 tot 13,6 kilo
Maand 7 7,4 tot 11,4 kilo Eindgewicht 9 tot 13,8 kilo

 

Groeicurve van een Franse Bulldog teef      
Maand Gewicht van hond Maand Gewicht van hond
Maand 2 2,3 tot 3,3 kilo Maand 8 7,1 tot 11,3 kilo
Maand 3 3,4 tot 5,1 kilo Maand 9 7,3 tot 11,8 kilo
Maand 4 4,5 tot 6,8 kilo Maand 10 7,6 tot 12,2 kilo
Maand 5 5,3 tot 8,4 kilo Maand 11 7,8 tot 12,4 kilo
Maand 6 6,1 tot 9,6 kilo Maand 12 7,9 tot 12,7 kilo
Maand 7 6,7 tot 10,6 kilo Eindgewicht 8 tot 12,9 kilo

 

Is jouw Franse Bulldog een gezonde pup

Jouw Franse Bulldog  hoort tussen de bovenstaande gemiddelden te zitten. Als een hondje eronder zit, dan is het belangrijk dat je de oorzaak vindt: soms zijn er dan ziektes of verkoudheden en dat is niet goed voor het beestje.

Ga dan snel langs de dierenarts voor een onderzoek. Is jouw hond te dik, dan is het ook ongezond en is het verstandig dat je het beestje helpt om af te slanken.

Franse Bulldog gewicht: wat is gezond en hoe houd je hem op gewicht?

Zoals hierboven in de tabellen staat, is het volwassen gewicht van een Bulldog reu 9 kilo en 14 kilo en van een teef net iets minder, van 8 kilo tot 13 kilo.

Natuurlijk gaat het hier om een gemiddelde en moet je kijken hoe groot een Bulldog is gebouwd: hoe groter een Franse Bulldog, hoe groter de kans dat het beest wat zwaarder is. Het werkt in die zin net als de berekening van een BMI met mensen.

Hoe ontdek je overgewicht bij jouw hond

Hoe weet je dan of jouw Franse Bulldog overgewicht heeft? Over het algemeen geldt dat als je op de rug van jouw viervoeter voelt en geen ribben meer voelt, dat het beest te dik is.

Ook kun je kijken naar de taille en de nek: als daar duidelijke ‘vetrollen’ zichtbaar zijn, is jouw hond te dik. Meestal zal jouw hond door overgewicht ook veel minder actief worden en erg lui zijn.

Hij zal niet graag met je mee naar buiten gaan en snel gaan hijgen. Let op: als jouw hond gecastreerd is, zal hij meer aanleg vertonen om dik te zijn.

Hoe hou je jouw hond fit

Er zijn twee manieren om je hond fit te houden. De eerste is natuurlijk om hem niet te veel te eten te geven. Meet altijd goed een portie af en geef hem geen extra’s van de keukentafel als er iets over is.

De tweede manier is om het beest veel meer uit te laten. Bouw dit wel langzaam op, want je wilt niet dat het beest doodgaat aan een te harde training.

Leer alles over jouw lieve Franse Bulldog

Wil je álles leren over jouw Franse Bulldog? Bekijk dan ook het Franse Bulldog Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Let op: een Franse Bulldog is al benauwd

Door de platte neus van de Franse Bulldog heeft de hond het vaak al benauwd, zelfs al is het beest op een gezond gewicht. Als er dan ook nog eens zwaarlijvigheid of zelfs obesitas bijkomt, kan de hond eventueel zelfs bezwijken aan benauwdheid en een tekort aan zuurstof.

Help jouw Franse Bulldog langer en gelukkiger leven

Zoals we hebben gezien, heeft een Bulldog aanleg om te dik te worden. Dat gebeurt meestal door onzorgvuldige voeding van jouw als baasje, door te weinig activiteit en soms als gevolg van castratie.

Jij kunt je Franse Bulldog helpen aan een gezonder leven door hem fit te houden: beweeg veel en geef hem afgemeten porties eten. Op die manier voorkom je dat allerlei erfelijke ziektes sneller op jouw hond afkomen en geef je hem per definitie een langer, gelukkiger leven.

Wie wil er niet langer genieten van zo’n gezellige Franse Bulldog in huis.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Franse Bulldog?

Bekijk dan het Franse Bulldog Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Franse Bulldogs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Franse Bulldog voer: waar moet je aan denken

Franse Bulldog voer: waar moet je aan denken

In dit artikel willen we je graag alles vertellen over de Franse Bulldog en wat zo’n beest kan eten. Geloof ons, een Franse Bulldog houdt van eten en kan potentieel enorm dik worden, met alle gevolgen van dien. Het gezellige, mollige en aanhankelijke dier...

Alles over de Franse Bulldog reu

Alles over de Franse Bulldog reu

Het Franse Bulldog ras is erg populair in ons land, zelfs nu er regels zijn ingesteld die het fokken met honden van dit ras met een te korte neus verbieden. Het maakt sommige fokkers niet zo heel veel uit dat ze een boete krijgen voor het doorgaan met fokken,...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Franse Bulldog wilde weten in één compleet e-book!”

Franse Bulldog Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Bulldog!

  • Wil je een Franse Bulldog kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Franse Bulldog zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Franse Bulldog trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je je Franse Bulldog de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Franse Bulldog en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Franse Bulldog Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Franse Bulldog Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Franse Bulldog Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload