Home | Franse Bulldog met staart

Franse Bulldog met staart

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een Franse Bulldog is een echte rashond en net als zuivere rashonden heeft het veel problemen met de gezondheid. Er zijn behoorlijk veel erfelijke aandoeningen die dit ras met zich mee draagt en overgeeft aan elke volgende generatie en soms zelfs verergert.

Een van de problemen binnen dit ras zijn pijntjes en ongeregeldheden in de rug- en nekkenwervel. Eigenlijk is het feit dat een Franse Bulldog over het algemeen zonder, of met een kleine, staart wordt geboren een afwijking aan de ruggenwervel.

In dit artikel bespreken we alles wat daarmee te maken heeft en of er ook Franse Bulldog rashonden te verkrijgen zijn mét staart.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Franse Bulldog nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Franse Bulldog!

Een Franse Bulldog heeft alleen kleine staarten

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: een Franse Bulldog heeft alleen een lange staart als het beest is gekruist met andere rassen. Zelf heeft de Franse Bulldog geen staart of een korte staart.

Omdat die staartverhouding het gevolg is van een fokprogramma generaties lang, zal het je waarschijnlijk niet verbazen dat er een aantal nadelen aan zitten die hardnekkige problemen kunnen worden.

Voordat we daar echter dieper op ingaan is het goed om de geschiedenis te bespreken van de Franse Bulldog die ons veel verteld over de oorzaken.

De geschiedenis van de Franse Bulldog

Om een hondenras echt te begrijpen, is de geschiedenis niet onbelangrijk. Als we het hebben over de Franse Bulldog, dan is de geschiedenis te herleiden naar Normandië waar Engelse en Franse hondenrassen bij elkaar kwamen.

Fokkers begonnen pas na 1850 aan het hondenras te ‘sleutelen’, hoewel er al heel veel Bulldog soorten en Terriërs rondliepen.

Welke ‘ouders’ er voor de Franse Bulldog precies zijn gebruikt is niet helemaal duidelijk.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Franse Bulldog wordt ook uitgebreid behandeld in Franse Bulldog Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Gebruikt om te vechten met stieren

Natuurlijk heet de Franse Bulldog niet zomaar ‘bull dog’. Hij draagt die naam omdat het beest voornamelijk werd gefokt om het op te nemen tegen stieren.

In die jaren van het einde van de 19e eeuw waren gevechten tussen honden en tussen honden en stieren enorm populair in Frankrijk. Hoewel die praktijk tegenwoordig verboden is, stamt de Franse Bulldog dus echt uit die tijd: zijn platte neus was het gevolg van de fokprogramma’s.

De neus moest plat zijn, zodat het beest zich goed in een stier kon bijten en nog steeds adem kon halen. Ook zou een staart in gevechten alleen maar onnodig ‘extra’s’ zijn: een staart kon makkelijk worden gebeten door andere honden en zo de hond pijn doen.

Makkelijk trainen, maar veel problemen

Hoewel een Franse Bulldog over het algemeen dus erg slim is dankzij de fokprogramma’s en makkelijk kan worden geleerd om intelligente dingen te doen, is het ook een ziekelijke hond.

Er zijn veel overdraagbare ziektes zoals huidproblemen, rugproblemen, problemen met de ademhaling, een aanleg tot obesitas en zwaarlijvigheid.

En zoals we in de inleiding al hebben aangegeven, heeft de Franse Bulldog ook problemen met de staart. Om die redenen zijn er nog maar een klein aantal Franse Bulldog honden die echt worden gebruikt om te fokken.

Het verhaal van de Franse Bulldog met staart

Het is voor een Franse Bulldog erfelijk bepaald dat het een grote kans heeft op een hernia. Er zijn naast de staart ook in andere plekken in de ruggen- en nekwervels problemen en knikjes te vinden.

Soms zijn die verborgen en komen die op latere leeftijd pas uit, andere keren staan deze afwijkingen op jonge leeftijd al duidelijk af.

Voordat je een hond fokt, zul je dus een röntgenfoto moeten nemen: het is niet verantwoord om een Franse Bulldog met een verkeerde ruggengraat mee te nemen in een fokprogramma.

Een Franse Bulldog met een ingegroeide staart

Door de generaties lange fokprogramma’s met de Franse Bulldog is het inmiddels al zo erg dat sommige pups bij geboorte al problemen krijgen: hun staart groeit niet naar buiten, maar binnen in de huid.

Dat kan enorm vervelende gevolgen hebben zoals infecties, ontstekingen en bloedingen.

Zorg er dus voor dat bij eventuele pups, dat het staartje niet te veel in de richting van de huid buigt, zodat het er niet ingroeit.

Een Franse Bulldog met korte staart

Er bestaan nauwelijks Franse Bulldog soorten met een lange staart, alleen dié honden die een vermenging hebben gehad met een ander ras.

Een Franse Bulldog heeft over het algemeen een kort staartje die ook echt wel kan laten zien of het beest vrolijk is of niet.

Daarnaast kun je ook zien of het beest zich schaamt of bang is: hij doet zijn kleine staartje naar beneden tussen zijn poten.

Een hond zonder staart is mooi?

Veel mensen vinden het mooi: een hond zonder staart. En sommige honden worden zelfs ‘ont-staart-t’. Met andere woorden: de staart wordt bij de geboorte afgehakt.

Omdat die praktijk in veel landen nu verboden is, vind je dus alleen in een aantal zeldzame rassen zoals de Franse Bulldog die komen zonder staart.

Er zijn mensen die speciaal de Franse Bulldog nemen omdat het een kleine staart heeft.

Voor- en nadelen van de korte staart

Voordelen van een kleine staart: onderhoud

Het grote voordeel van een Franse Bulldog met een kleine staart, is natuurlijk dat er weinig onderhoud en verzorging bij komt kijken. Je hoeft het staartje niet te borstelen en sowieso hoef je een Franse Bulldog niet vaak te borstelen.

Ook kan de staart niet vies of vuil worden tijdens het poepen, wandelen en spelen.

Voordelen van een kleine staart: niet kwispelen

Honden met een lange staart hebben soms het probleem dat ze wat onhandig zijn met hun staart. Ze kunnen bijvoorbeeld op de koffietafel de koffie omstoten als ze erg vrolijk zijn en kwispelend door de woonkamer lopen.

Dat is natuurlijk erg vervelend en dan is een hond zonder staart natuurlijk ideaal.

Leer alles over jouw lieve Franse Bulldog

Wil je álles leren over jouw Franse Bulldog? Bekijk dan ook het Franse Bulldog Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Nadelen van een kleine staart: eczeem

Het is mogelijk voor een kleine staart van de Franse Bulldog om eczeem te veroorzaken.

Het beest heeft door zijn kleine staartje meer kans op het broeien onder de staart en de gevolgen daarvan zijn bijvoorbeeld: huidirritaties.

Het is soms nodig om de kleine staart dus in de gaten te houden en er met allerlei zalfjes aan te smeren.

Nadelen van een kleine staart: viezigheid

Door de kleine staart en de inham waar het staartje uitkomt, is het makkelijk voor viezigheid en vuiligheid om zich daar in dat holletje op te hopen.

Zorg dus na een wandeling en na het spelen altijd dat de staart en de plek rondom de staart schoon is.

Een Franse Bulldog heeft het niet altijd makkelijk en is niet altijd lenig genoeg om zijn poeperd helemaal schoon te maken met zijn tong.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Franse Bulldog?

Bekijk dan het Franse Bulldog Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Franse Bulldogs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Franse Bulldog voer: waar moet je aan denken

Franse Bulldog voer: waar moet je aan denken

In dit artikel willen we je graag alles vertellen over de Franse Bulldog en wat zo’n beest kan eten. Geloof ons, een Franse Bulldog houdt van eten en kan potentieel enorm dik worden, met alle gevolgen van dien. Het gezellige, mollige en aanhankelijke dier...

Alles over de Franse Bulldog reu

Alles over de Franse Bulldog reu

Het Franse Bulldog ras is erg populair in ons land, zelfs nu er regels zijn ingesteld die het fokken met honden van dit ras met een te korte neus verbieden. Het maakt sommige fokkers niet zo heel veel uit dat ze een boete krijgen voor het doorgaan met fokken,...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Franse Bulldog wilde weten in één compleet e-book!”

Franse Bulldog Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Bulldog!

  • Wil je een Franse Bulldog kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Franse Bulldog zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Franse Bulldog trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je je Franse Bulldog de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Franse Bulldog en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Franse Bulldog Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Franse Bulldog Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Franse Bulldog Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload