Home | Boston Terriër vs. Franse Bulldog: overeenkomsten en verschillen

Boston Terriër vs. Franse Bulldog: overeenkomsten en verschillen

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als de Boston Terriër en de Franse Bulldog allebei voorbij zouden lopen bij jou op de stoep, zou je moeite hebben om de twee van elkaar te onderscheiden.

De Amerikaanse en de Franse dog zijn erg aan elkaar gelijk qua uiterlijk, maar er zijn ook zeker verschillen te benoemen.

In dit artikel zullen we het precies daar over hebben: als je zou moeten kiezen tussen de Boston Terriër en de Franse Bulldog, welke hond zou je dan moeten kiezen?

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Franse Bulldog nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Franse Bulldog!

Een introductie van de Franse Bulldog

De Franse Bulldog ontstond uit een mix tussen Terriërs en Bulldogs uit zowel Frankrijk als Engeland. Het beest werd in de eerste decennia nog gebruikt voor gevechten en was dus een behoorlijk agressief beest.

De snuit was plat om de beesten extra hapkracht te geven en ze makkelijker te laten ademen als ze ergens in hadden gebeten en vast wilden blijven houden. De hond wordt inmiddels gefokt voor het uiterlijk.

Een introductie van de Boston Terriër

We moeten het ook even hebben over de ‘Amerikaanse Gentleman’, zoals deze hond soms wordt genoemd door kenners. Natuurlijk heeft de Boston Terriër dezelfde voorouders als de Franse Bulldog en is het verschil dat dit beest de oceaan overstak.

De Amerikanen noemden dit beest al snel ‘rondhoofd’. Omdat in Amerika gevechten niet populair waren als in Europa is de Boston Terriër dus helemaal niet agressief meer.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Franse Bulldog wordt ook uitgebreid behandeld in Franse Bulldog Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Het uiterlijk van de Boston Terriër versus Franse Bulldog

We houden er natuurlijk van om onze kennis duidelijk weer te geven. Daarom willen we in deze overzichtelijke tabel tonen wat het verschil is tussen de Franse Bulldog en Boston Terriër. Je zult zien dat er toch flink wat verschillen zijn.

Kenmerk Boston Terriër Franse Bulldog
Hoogte bij de schouder 34 tot 43 centimeter 25 tot 35 centimeter
Gewicht van de rashond 6,8 tot 11,5 kilo 8 tot 15 kilo
Temperament Vriendelijk, levendig, intelligent Aanhankelijk, levendig, sociaal, alert
Energie Energiek Enorm energiek
Gezondheid Slecht Enorm slecht
Verzorging Elke week Elke week
Verwachting levensduur 13 tot 15 jaar 10 tot 14 jaar

 

De verschillen in de bouw

Zoals je ziet is een Franse Bulldog flink wat korter op de schoft dan een Boston Terriër, maar dat is niet terug te zien in het gewicht. Met andere woorden: een Boston Terriër zal een veel kleiner lichaam hebben en veel langere poten dan de ‘Frenchie’.

Een Boston Terriër kan je dus herkennen aan het slankere lichaam dan een Franse Bulldog. Toch zul je zien dat de overeenkomsten groter zijn dan de verschillen.

De verschillen van het gezicht

Over het algemeen is het gezicht van een Franse Bulldog wat vadsiger en dikker dan een Boston Terriër, die een wat minder dikke kop heeft. Toch zul je de verschillen niet zo goed terugzien: het is vooral de neus bij de Boston Terriër die net iets meer puntig omhoog staat.

Ook de oren van de beide honden verschillen: de oren van een Franse hond zijn over het algemeen groter. Ook hier geldt: de gezichten lijken behoorlijk veel op elkaar.

De Franse Bulldog zal meer zeveren als de Boston Terriër, dus als je dat niet lekker vindt, weet je wat je moet kiezen.

De verschillen van de kleur

De Boston Terriër komt in net iets andere kleuren dan de Franse Bulldog, al scheelt het niet veel. De ‘gestroomde’ versie van de hond bestaat wel bij de Franse Bulldog, maar wordt officieel niet erkend als onderdeel van het ras, dat is bij de Boston Terriër wel het geval.

Maar om ook hier maar even te herhalen: uiteindelijk bestaan de beesten in bijna dezelfde kleuren en zijn het de rasverenigingen die verschillende besluiten hebben gemaakt.

Het innerlijke verschil Boston Terriër versus Franse Bulldog

Niet alleen het uiterlijk toont enorme overeenkomsten en weinig verschillen, ook het innerlijke karakter van de beesten komt enorm overeen.

Als we deze karaktertrekken moeten vergelijken, dan zullen we toch zien dat de Amerikaanse Gentleman net iets slimmer is dan de Frenchie. Wil je hem iets leren, opvoeden of stimuleren, dan heb je met de Frenchie meer geduld nodig.

Verschillen in sport en beweging

Over het algemeen zal de wat slankere Boston hond wat makkelijker bewegen en wat meer tegen lange wandelingen kunnen. De Frenchie heeft toch echt wat meer aanleg om dik te worden en sloom.

Toch is het qua enthousiasme geen gestreden strijd: de beide honden kunnen flink gek doen, dollen en spelen als ze worden gestimuleerd om dat te doen.

Karakter en persoonlijke aandacht

Wat ook meer een verschil is dan een overeenkomst is de personaliteit en de karaktertrekken van de beide honden. Beide honden vinden het prettig om geaaid te worden en te knuffelen met het baasje.

Maar zoals we al eerder hebben aangegeven is de Boston Terriër net iets serieuzer, intelligenter en alerter dan de Frenchie. Om te concluderen: beide honden passen perfect in een gezin.

Ze zijn beiden niet van de poes

Beide honden zijn ondanks hun wat kleinere postuur, flink stoere binken. Je kunt ze af en toe horen als ze blaffen en dan klinken ze net als de grotere honden.

De Boston Terriër zal wat vaker blaffen dan de kleine, dikke Frenchie. Toch zullen beide honden veel minder blaffen dan andere hondenrassen.

Leer alles over jouw lieve Franse Bulldog

Wil je álles leren over jouw Franse Bulldog? Bekijk dan ook het Franse Bulldog Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Gezondheid van de rashonden

Als we de gezondheid van de rashonden met elkaar vergelijken, dan zul je zien dat beide grote problemen hebben met de gezondheid. Erfelijke ziektes zitten in beide geslachtslijnen.

Vooral de Frenchie heeft echter moeilijkheid met zijn lichaam, vanwege zijn wat dikker gestalte. Hou daar dus rekening mee: niet voor niets leeft een gemiddelde Frenchie zoiets van 2 tot 4 jaar minder lang.

Boston Terriër versus Franse Bulldog

Als je nou een keuze moest maken tussen de Boston Terriër en de Franse Bulldog en je weet het nog niet. Dan is het misschien een goed idee om te kijken naar de kosten.

Over het algemeen kost een Franse Bulldog twee tot drie keer zo veel als een Boston Terriër. En zeker als je daar de dierenarts kosten bij op rekent, dan kom je goedkoper uit bij een Boston Terriër.

Maar uiteindelijk moet je natuurlijk zelf kiezen tussen deze twee enorm op elkaar lijkende honden. Wij wensen je ieder geval succes met de keuze.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Franse Bulldog?

Bekijk dan het Franse Bulldog Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Franse Bulldogs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Franse Bulldog voer: waar moet je aan denken

Franse Bulldog voer: waar moet je aan denken

In dit artikel willen we je graag alles vertellen over de Franse Bulldog en wat zo’n beest kan eten. Geloof ons, een Franse Bulldog houdt van eten en kan potentieel enorm dik worden, met alle gevolgen van dien. Het gezellige, mollige en aanhankelijke dier...

Alles over de Franse Bulldog reu

Alles over de Franse Bulldog reu

Het Franse Bulldog ras is erg populair in ons land, zelfs nu er regels zijn ingesteld die het fokken met honden van dit ras met een te korte neus verbieden. Het maakt sommige fokkers niet zo heel veel uit dat ze een boete krijgen voor het doorgaan met fokken,...

Bestaat er een fokverbod Franse Bulldog

Bestaat er een fokverbod Franse Bulldog

Als je dit artikel leest, ben je waarschijnlijk geïnteresseerd in de Franse Bulldog. Misschien heb je er zelf wel een? Het gaat hier om een bijzonder gespierde en stevig gebouwde hond. Kenmerkend zijn de gespitste rechtopstaande oren die wel een beetje...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Franse Bulldog wilde weten in één compleet e-book!”

Franse Bulldog Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Bulldog!

  • Wil je een Franse Bulldog kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Franse Bulldog zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Franse Bulldog trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je je Franse Bulldog de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Franse Bulldog en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Franse Bulldog Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Franse Bulldog Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Franse Bulldog Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload